Príkladná výroba rukavíc

Rodina Hornicz už 15 rokov posiela z mesta Pécs módne rukavice svetovým hviezdam

 

"Tieto rukavice sa vyrábajú s rovnakým nadšením pre Madonnu, ale aj pre tetu Julku, ktorá pochádza odtiaľ z mesta. Nerobíme rozdiel ani v kvalite, ani v starostlivosti" - odpovedá usmievavo Bernadett Hornicz na otázku, či sú nadšení, keď si všímnu na objednávke meno americkej hviezdy. Na firmu, pôsobiacu od roku 1994 v meste Pécs  najväčšia pozornosť sa sústreďuje najmä vtedy, keď ich produkty nosí Rihanna, Christina Aguelira, alebo podobné velké hviezdy - pred očami stoviek miliónov ľuďí. Ale podnikanie fungujúce v meste Pécs na ulici Siklósi út - podľa našej mienky -  má v sebe oveľa viac. Je to rodinný podnik, ktorý svoju cestu zahájil vďaka neľahkému rozhodnutiu pána Józsefa Hornicza st., ktorý od komory dostal aj ocenenie za celoživoznú prácu (Életmű Díj). Navštívili sme ich!

Pán József Hornicz st. a základný materiál červených rukavíc

Tisícky ľudí premávajú pred čerstvo namalovanými sivými stenami budovy v meste Pécs. Málokto však vie, že na prvom poshcodí 40 pracovitých rúk pripravuje rukavice pre Madonnu, Rihannu alebo práve pre Lady Gagu. Okrem týchto šijú 30-40 000 kúskov na všetky strany sveta.

Začiatky neboli ľahké: jedna zrušená továreň odštartovala pána Józsefa Hornicza st.

Príbeh podnikania z mesta Pécs siaha až do rokov 90-tych, kedy pracovné miesto pána Józsefa Hornicza st., Hunor Kesztyűgyár (Fabrika na výrobu rukavíc Hunor) bolo zrušené. Muž pracujúci na vedúcej pozícií stratil svoju prácu zo dňa na deň, spolu s jeho manželkou.

-Ako krajčíri rukavíc túžili sme po výrobe rukavíc. V tom odbore sme sa vyznali, preto sme sa do toho pustili. Podnikanie sme odštartovali s mojim vtedajším kolegom - spomína na začiatky pán József Hornicz st., ktorý teraz už spolupracuje so svojimi deťmi, ba aj vnúčatami.

Mesto Pécs bolo banícke mesto, avšak aj akropolou výroby rukavíc.

Krajčírky Karma Pécsi Kesztyű: pracujú s takou zvieracou kožou, kvôli ktorému nezahynulo ani jedno zviera.

- V odbore výroby rukavíc v 80-tych rokoch v meste Pécs a okolitých obciach pracovalo 5 000 ľudí. Fabriky, zabezpečujúce pracovné miesta pre manželky baníkov však pomaličky zmenšili a približne 20 podnikaní skúsilo doplniť prázdnotu, z toho dnes funguje iba 8 - hovorí pán József Hornicz st., ktorý už je tiež majiteľom v Karma Pécsi Kesztyű.

Jeho vzťah s Amerikou trvá už 15 rokov, jeden Maďar bývajúci za veľkou mlákou oslovil výrobňu rukavíc v meste Pécs.

-Kedysi sme začali podnikať s 10 ľuďmi, vtedy na začiatkoch aj my sme vykonali manuálnu prácu. Avšak kompetencia, odbornosť a kvalitne odvedená práca priniesla výsledky, na základe ktorého naša dobrá povesť sa šírila. S jednym návrhárom, žijúcim v Amerike, Dorothym Gasparom spolupracujeme viac ako 15 rokov - hovorí pán József Hornicz st. Jeho dcéra Bernadett doplní: majú aj takých partnetov, ktorí pricestujú do mesta Pécs iba preto, aby mohli vidieť kvalitu výroby rukavíc a krajčírky, ktoré pracujú na týchto výrobkoch.

Pracujú s takou zvieracou kožou, kvôli ktorému nezahynulo ani jedno zviera.

Otec so svojimi deťmi v záujme jedného cieľa: vysokokvalitné módne rukavice z mesta Pécs na každý bod sveta!

- Udržateľnosť je pre nás veľmi dôležitým faktorom. Dlho sme "experimentovali", ktorý materiál je ten, ktorý bude dostupný aj po 15-20-30 rokoch. Preferujeme tie zvieratá, ktoré nezahynú kvôli nám. Teda ovčia koža, s ktorou pracujeme, na bitúnok sa dostane kvôli mäsu, a nie kvôli módnemu priemyslu - upresnila Bernadett Hornicz.

Vyvinuli aj antibakteriálne rukavice spoločne s Univerzitou Pécs (Pécsi Tudományegyetem - PTE)

Počas trvania pandémie za cieľom si vytýčili vytvorenie takých rukavíc, ktoré pomôžu ľudom odhodiť jednorázové latexové rukavice. Tak sa zrodili kožené rukavice, ktoré sú dezinfikovateľné. Univerzita Pécs (Pécsi Tudományegyetem - PTE) podporila túto predstavu, tak stretnutím manufaktúry a univerzity sa zrodila úlne nová inovácia. V priebehu niekoľkých mesiacov sa pripravili prvé protoypy, ktoré boli skúmané odborníkmi PTE v laboratóriach na základe medzinárodných pravidiel ustanových Európskou Uniou. Testovali efektívnosť antibakteriálneho účinku skupiny týchto výrobkov, ako aj mieru fyzickej a chemickej opotrebovanosti impregnovaného povrchu. Dnes sa dostali k tomu, aby tieto vysokoodolné kožené rukavice, ktoré sú preukázane antibakteriálne sa dostali na trh.

Keď sa na objednávke objaví meno Lady Gagy, Rihanny.

Rihanna v červených rukaviciach: viac ako sto miliónov ľudí ich videlo v Amerike

Častokrát ani nevedia, komu sa rukavice vyrábajú.

- S totožnou precizitou, z tej istej látky sa pripravujú rukavice pre Madonu, ako hocikomu inému z mesta -  hovorí Bernadett Hornicz. Možno v tom je rozdiel, že často tajia meno a celkové oblečenie svetovej hviezdy pred výrobcami. - Naposledy nebolo uverejnené oblečenie Rihanny počas vystúpenia v Super Bowl Half Time Show, preto sme vyrobili 5 párov rukavíc. Nakoniec vyhrali červené rukavice -  hovorí József Hornicz ml.

Aká bude budúcnosť?

Karma Pécsi Kesztyű nie je iba výrobňa, ale vychováva aj mladú generáciu v meste Pécs. Boli by sme radi, keby mladí zachovali dobrú povesť rukavíc z mesta Pécs, preto spravíme všetko. V jednom skoršom vyhlásení zakaldateľ fimrmy pán József Hornicz st. povedal:

TO, ŽE SME A FUNGUJEME, BEZ FINANČNÝCH PROBLÉMOV. RAZ, KEĎ SA MA V JEDNOM ROZHOVORE OPÝTALI, ČO JE MOJIM SNOM, ODPOVEDAL SOM: TÚŽIM SI FIRMU ODOVZDAŤ MOJIM ĎEŤOM TAK, ABY SME NEMALI ÚVER. TERAZ EŠTE ÚVER MÁME, ALE NIE PRETO, LEBO POTREBUJEME, ALE PRETO, LEBO MI SI TO POVAŽUJEME ZA VHODNÉ. A V TOM JE OBROVSKÝ ROZDIEL. 

Ďalšie uznanie od Obchodnej a priemyselnej komory Pécs-Baranya.

(Zdroj: pecsaktual.hu)